Det är inte svårt för ett barn att samla på sig berg av leksaker. De ges frikostigt ut på fester, restauranger, som reklam och från medlemskap.
Som resultat har ett genomsnittligt barn i Sverige cirka 500 leksaker till sitt förfogande, vardera! Det går lätt överstyr i en mindre bostad. Här är därför en guide för hur du bäst förvarar gamla leksaker.
Ha en rotation i lekandet
Ett bra sätt både sett till förvaring och till begränsning är att ha en fast rotation i system: Många smarta föräldrar använder det redan, och fler borde det bli.
Rotationen funkar på så sätt att barnets leksaker delas upp i lådor. Beroende på hur mycket plats som finns sätts en regel för hur många lådor som får vara framme samtidigt.
Få barnet ha två lådor på sitt rum, ska de övriga förvaras utom räckhåll, exempelvis på vinden eller i ett källarförråd. Skulle barnet vilja leka med en leksak från en bortställd låda måste hen byta ut en av sina ”aktiva lådor”.
På så sätt blir varje lektillfälle efterlängtat, hellre än att barnet känner sig trött på alla leksaker. Begränsa dock möjligheten till utbyte till en gång i veckan eller liknande. Annars blir det ett vansinnigt spring.
Städa och rensa tillsammans
Det är viktigt att börja tidigt när det kommer till att lära barn att säga hejdå till saker. Ju äldre barnet blir desto svårare blir det.
Gör därför städning och rensning till en gemensam aktivitet. När leksakerna börjar bli för många, gå igenom vilka som är mest älskade, och vilka som inte är så roliga längre.
De som inte är lika populära kan läggas undan i en låda. Beroende på hur stor sannolikheten är att barnet ändrar sig och dennes ålder går sakerna att ge bort eller ha kvar.
För att förvara tveksamma objekt kan ett förråd vara till stor hjälp. Bra priser på förråd i många svenska städer går att hitta på Prinsens Lager. Förråden där är larmade, om den avvisade nallen med stor sannolikhet behöver komma tillbaka.
Sälj dem snarast möjligt
Det är lätt att tänka att ett yngre syskon kommer att använda just den där hoppstyltan eller precis det där dataspelet, när hen kommer upp i samma ålder. Så är dessvärre inte alltid fallet. Läs mer om vilka leksaker som passar i vilken ålder.
Förutsatt att barnen är födda mer än ett år isär kommer trender att komma och gå mellan barnen. Tekniken kommer utvecklas och nya produkter lanseras. Det är därför inte säkert att småsyskonet kommer ha något intresse alls för leksaken.
Det är därför ofta bättre för både miljö och plånbok att sälja leksaker som ett äldre syskon har växt ur. Väntar man för länge försvinner värdet. Dessutom kan man, när de fortfarande är någorlunda populära, sälja dem vidare till någon som tänkt köpa dem oavsett.
På så sätt spar man även på jordens resurser.